Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką.

4.5 (195 ocen)

Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę.Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich potraw.

Składniki:

  • 100g ryżu długoziarnistego
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 papryczka chilli, mała
    2 pomidory
    1 puszka cieciorki
    1 żółtko
    3 łyżki kolendry
    ½ łyżeczki papryki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. 1. Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.
    Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.
    Dodajemy posiekane pomidory i mieszamy.
    Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.
    Formujemy 12 kulek.
    Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić.
    Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować