Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę.Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich potraw.
Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy 10min w szklance wody, aż ją wchłonie i zmięknie. Mieszać.
Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulkę kilka minut, dodajemy czosnek i chilli i smażymy jeszcze 2 min.
Dodajemy posiekane pomidory i mieszamy.
Osączoną cieciorkę blendujemy na puree, dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy.
Formujemy 12 kulek.
Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić.
Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa.
Komentarze