Gumisiowe smakołyki

0 (0 ocen)

Latem takich babeczek na moim stole. Czasem jak najdzie mnie ochota przygotowuję je również zimą z mrożonych owoców, polecam są przepyszne.

Składniki:

  • 200 g mąki,
    2 żółtka,
    65 g cukru pudru,
    130 g zimnego masła,
    250g jagód,
    2 łyżeczki żelatyny,
    4 łyżki wody,
    6 łyżek cukru,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka wody,
    mascarpone 275g,
    kilka jagód do dekoracji,
    złote kulki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gumisiowe smakołyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
  • babeczka 2. Foremki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką małe placki i wylepiamy nimi foremki. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut aż się zarumienią.
  • babeczki 3.
    Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy kilka minut aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i szybko mieszamy. Masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do przetartych jagód, mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
  • babeczki 4. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Babeczki ozdabiamy jagodami i złotymi kulkami oraz listkami mięty.
    Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować