Gulasz z serc indyczych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca w całości płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i parzymy 3-5 min. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz ( ja smażę na margarynie)
Serca kroimy w mniejsze cząstki, wykrawamy żyłki, dorzucamy do cebuli. Podsmażamy na silnym ogniu, po czym zalewamy wodą i dusimy ok 40 min - w między czasie przyprawiamy do smaku.
Wodę redukujemy do otrzymania pożądanej ilości i zaklepujemy 1 łyżką mąki rozrobionej z wodą.
Porady
W naszym domu często taki gulasz jemy z fasolką szparagową ugotowaną z solą i cukrem oraz z ziemniaczkami. Całość posypuję zieleniną- koperkiem lub pietruszką.
Komentarze