Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty wymieszać dokładnie z mięsem, tak żeby pokryły całą jego powierzchnię. Dać do lodówki na 1 godzinę.
2.Dać mięso do rondla na rozgrzany olej. Opiec mięso, mieszając, żeby się nie przypaliło.Następnie mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Seler i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać przygotowane warzywa do mięsa i dusić uzupełniając wodą ubytek
sosu. Jak mięso będzie miękkie, dodać keczup i groszek. Jeszcze chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem (uważać, bo przyprawa
"5 smaków" jest ostra).
Rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić sos.
Gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluseczkami i z dowolną surówką jako danie obiadowe.
Porady
Gulasz podany z pieczywem może być przystawką, lub gorącą kolacją.
Komentarze