Gruszki w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 30 min

To wspaniały i prosty deser, który zasmakuje nawet osobom nie przepadającym za słodkościami

  • 30 min

Składniki:

  • 5 gruszek
    ok. 2 litrów wody
    laska cynamonu
    3 gożdziki
    laska wanilii
    4 łyżki cukru
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka, który pomieści wszystkie nasze gruszki, nalewamy wody (później powinna ona w całości przykryć gruszki). Do wody wrzucamy cukier, goździki, cynamon oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia.

    Wtedy do garnka wkładamy obrane gruszki. Aby były bardziej stabilne warto obciąć im dół. W ten sposób łatwiej też je pozbawić gniazd nasiennych.

    Gruszki gotujemy przez ok 5 minut, aż zmiękną i staną się nieco bardziej przeźroczyste. Następnie delikatnie przekładamy je na talerzyki

    W międzyczasie topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Aby nadać jej ciekawego smaku możemy dodać do niej szczyptę cynamonu lub zmielonych goździków. Czekoladą polewamy każdą gruszkę. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować