Gołąbki w liściach winogron

4.5 (140 ocen)

na obiad, na kolację, na zagryskę idealne na każdą okazję malutkie gołąbki w liściach winogron

Składniki:

  • 20 liści winogron dużych ale młodych
    25 dag mięsa mielonego drobiowego
    1/2 szklanka kaszy kuskus
    szczypta kurkumy
    szczypta gałki muszatołowej
    szczyptai papryki słodkiej
    1 mały ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    zielony szczypiorek
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego domowej roboty (lub w kartoniku płynnego)
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście winogron myjemy odcinamy łodygi i sparzamy w gorącej wodzie.

  • 2. Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

  • 3. Mięso mielone smażymy na oleju z dodatkiem przypraw.

  • 4. Zimną kaszę i mięso mieszamy razem dodając pokrojony zielony szczypiorek. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność.

  • 5. Liście winogron faszerujemy i zwijamy jak gołąbki.

    Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy koncentratem pomidorowym i zapiekamy w temperaturze 180 topni przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować