Galaretka z owocami i sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przygotowujemy pojedynczo, zgodnie z przepisem na opakowaniach, z tym, że ja zwykle daję trochę mniej wody aby galaretka lepiej i szybciej zastygła. Miskę lub szklaną formę do babki smarujemy tłuszczem, np.masłem. Do miski wrzucamy porcję mrożonych owoców np. borówki amerykańskiej ( nie rozmrażamy wcześniej owoców, dzięki temu będą one w galaretce jak świeże, nie puszczą soku)) i zalewamy gorącą galaretką np. truskawkową, wstawiamy do lodówki aby zastygła.
2.Następnie rozpuszczamy kolejną galaretkę, do miski wkładamy mrożone owoce np. maliny, wlewamy gorącą galaretkę, mieszamy delikatnie do czasu aż galaretka wystygnie pod wpływem mrożonych owoców i przelewamy do dobrze zastygniętej pierwszej porcji galaretki i ponownie chowamy do lodówki by druga warstwa zastygła. Podobnie postępujemy z następnymi warstwami. Całość trzymamy około godziny w lodówce aby dobrze zastygła
3.Strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy nasionka. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy wanilię. Gotujemy i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa jest już gęsta, powoli, cały czas mieszając, wlewamy waniliowe mleko. Mleko z jajkami przelewamy przez sitko do czystego garnka. Garnek stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu i podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wlewamy szklankę kremowej śmietanki. Bardzo starannie mieszamy i podajemy do deserów.
Komentarze