• Galareta wieprzowa - Świnka

    Dodane przez: bronislawa70

  • Pyszna i efektowna przekąska na przyjęcie dla gości. Zrobię jeszcze raz na święta, bo efekt jest rewelacyjny.:)

  • Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    70-80 dkg golonki wieprzowej
    20 dkg żeberek wieprzowych
    2 średnie nóżki wieprzowe
    1marchewki
    1 pietruszka
    czosnek
    cebula
    świeży lubczyk, pietruszka
    50 g żelatyny
    ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,

  • Sposób przygotowania

    1.
    Galareta wieprzowa - krok 1

    Mięso wymoczyć w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, dać do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka zalać zimną wodą i nastawić do gotowanie. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek, włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, przez około 3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej wywaru, aby się nie rozgotowały. Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę , aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i gazę. Odmierzyć 2 litry wywaru z tego odlać 1 szklankę ,mocno podgrzać , wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do wywaru. Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć ( może być to butelka po mleku lub po „ Nestea” ),przełożyć mięso z galaretą napełniając bo brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie rozciąć butelkę i delikatnie wyjąć galaretę. Z szynki lub mortadeli wyciąć ogon, uszy i ryjek, doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą. Smacznego.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, mama_mnie_nauczyla, przekąki, BożeNarodzenie, galareta mięsna
  • dodaj komentarz 45 komentarzy

Dodane przez: bronislawa70

bronislawa70 74

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-03T12:57:41+01:00

6012 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: KH_01-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »