Galareta wieprzowa - Świnka

4.95 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Pyszna i efektowna przekąska na przyjęcie dla gości. Zrobię jeszcze raz na święta, bo efekt jest rewelacyjny.:)

  • 30 min

Składniki:

  • 70-80 dkg golonki wieprzowej
    20 dkg żeberek wieprzowych
    2 średnie nóżki wieprzowe
    1marchewki
    1 pietruszka
    czosnek
    cebula
    świeży lubczyk, pietruszka
    50 g żelatyny
    ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.95 (179 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta wieprzowa - świnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta wieprzowa 1. Mięso wymoczyć w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i wegetą, dać do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka zalać zimną wodą i nastawić do gotowanie. Jak zacznie się powoli gotować, zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek, włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, przez około 3 godziny. Żeberka należy wyjąć wcześniej wywaru, aby się nie rozgotowały.
    Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę , aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i gazę.
    Odmierzyć 2 litry wywaru z tego odlać 1 szklankę ,mocno podgrzać , wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do wywaru.
    Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć ( może być to butelka po mleku lub po „ Nestea” ),przełożyć mięso z galaretą napełniając bo brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie rozciąć butelkę i delikatnie wyjąć galaretę. Z szynki lub mortadeli wyciąć ogon, uszy i ryjek, doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować