Frittata z cukinią, wędliną i pomidorem

1 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Frittata doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie, ale także na kolacje. Możemy przemycać różne składniki dzieciom, moja córka nie znosi pomidorów,a tutaj 3/4 zjadła,a cukinie 'wzięła" za ogórka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukinia średniej wielkości: 0.5 sztuki
    - wedlina lub kiełbasa: 120 gramów
    - pomiodor: 1 sztuka
    - sól (do posolenia jajek): 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - do posolenia cukini i pomidora: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy świeżo zmielony: 1 szczypta
    - masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frittata z cukinią, wędliną i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i pomidora płuczemy, osuszamy.
  • 2. Cukinię i wędlinę lub kiełbasę kroimy w kostkę.
  • 3. Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jak poprzednie składniki - w kostkę;)
  • 4. Jajka wbijamy do miski solimy, ubijamy rózgą.
  • 5. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę tłuszczu, podsmażamy 2-3 minuty wędlinę/kiełbasę, dodajemy cukinię po chwili pomidora - przyprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  • 6. Składniki równomiernie rozprowadzamy na patelni, zalewamy jajkami.
  • 7. Smażymy ok 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 8. Pod koniec smażenia frittatę obsypujemy kolorowym pieprzem.
  • 9. Podajemy na patelni lub na talerzu - jak wolicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować