Francuskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijam na stolnice, smaruje je koncentratem pomidorowym- mozna posypac lekko bazylia i oregano.
Nakładam na nie wedline naprzemian z boczkiem.
Nastepna warstwa to pokrojone w plasterki oliwki, cebula ( wczesniej zeszklona na masle), mozna dodac drobno pokrojone i sparzone pieczarki oraz troszke drobno pokrojonej w kostke papryki.
Ostatnia warstwa jest ser.
Zwijam ciasto w rolade jak makowiec, zlepiam boki oraz staram sie aby zlepil sie koncowy bok do ciasta.
Wstawiam do lodowki na pare minut aby sie schlodzilo-bedzie sie lepiej kroiło.
Natepnie ostrym nozem kroje paski o grubosci okolo 2 cm. Smaruje je zoltkiem.
Piekę okolo 15 min w 180-200 st.
Porady
Ciasto mozna przelozyc rowniez innymi dodatkami , np serem plesniowym.
Komentarze