Francuskie ślimaczki

4.5 (196 ocen)

  • 15 min

Ślimaczki bardzo smakowały moim gościa na przyjeciu urodzinowym. Fajna przystawka, przekaska- zarowno na cieplo jak i na zimno.

  • 15 min

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
    koncentrat pomidorowy
    wedlina, boczek
    zolty ser, oliwki, cebula
    pieczarki, papryka
    zołtko
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Roladki Przystawki Ciasto

Francuskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto francuskie rozwijam na stolnice, smaruje je koncentratem pomidorowym- mozna posypac lekko bazylia i oregano.
    Nakładam na nie wedline naprzemian z boczkiem.
    Nastepna warstwa to pokrojone w plasterki oliwki, cebula ( wczesniej zeszklona na masle), mozna dodac drobno pokrojone i sparzone pieczarki oraz troszke drobno pokrojonej w kostke papryki.
    Ostatnia warstwa jest ser.
    Zwijam ciasto w rolade jak makowiec, zlepiam boki oraz staram sie aby zlepil sie koncowy bok do ciasta.
    Wstawiam do lodowki na pare minut aby sie schlodzilo-bedzie sie lepiej kroiło.

    Natepnie ostrym nozem kroje paski o grubosci okolo 2 cm. Smaruje je zoltkiem.
    Piekę okolo 15 min w 180-200 st.

Porady

Ciasto mozna przelozyc rowniez innymi dodatkami , np serem plesniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować