Francuskie ślimaczki

  • wyświetlono: 517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Czy ciasteczka muszą być zawsze na słodko? otóż nie:) te z ciasta francuskiego z dodatkiem nadzienia mięsnego smakują wybornie ..

IMG_20190918_121058
  • 90min

Składniki

Ciasto Francuskie:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 krople soku z cytryny
130 ml wody
5 dag masła stopionego
15 dag masła schłodzonego


Nadzienie
45 dag mięsa z kurczaka gotowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól pieprz do smaku
szczypta mielonego kminku
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Francuskie ślimaczki

  • ciasto1. Przygotowanie ciasta: 1.Na stolnicę przesiewamy mąkę ,dodajemy sól,robimy w środku wgłębienie.Wlewamy wodę dodajemy 2 krople soku z cytryny oraz stopione ale chłodne masło i dobrze wymieszać Swą konsystencją ciasto powinno przypominać luźne okruchy dodać troszkę wody i wyrabiać delikatnie ręką aż uformuje się gładka miękka kula.Zawinąć tak przygotowane ciasto w folię spożywczą i wstawić na około 1 godz do lodówki. 2.Schłodzone masło wkładamy między dwa kawałki folii, wyklepujemy wałkiem nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm .Odwijamy ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę ,rozwałkować na to położyć rozbite masło ,złożyć ciasto na krzyż do środka i znów wałkować i tak czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec znów oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować prostokąt o wym około 13/40 cm.
  • zawinięte  ślimaczki2. Nadzienie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę obrać pokroić zeszklić na oleju ,dodać do farszu ,wycisnąć czosnek , doprawić solą i pieprzem ,wymieszać.Tak przygotowanym farsz jest gotowy. Na rozwałkowane ciasto francuskie nakładać na całości farsz mięsny zawinąć jak roladę i kroić nożem na małe około 3cm paski,tworząc fajne ślimaczki układać na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową Mnie brakło papieru i musiałam układać na folii i nie które ciasteczka się poprzylepiały do folii więc nie polecam lepszy jest papier. Jajko rozkłócić w szklance smarować każdy ślimaczek pędzelkiem i posypać zmielonym kminkiem .
  • posmarowane jajkiem3. Takie wytrawne ślimaczki są idealne z kubkiem gorącej herbaty:) Warto spróbować zrobić domowe ciasto francuskie ,jest pracochłonne ale lepsze jak to gotowe choć czasami nie rozwarstwia się idealnie, tak jak to ze sklepu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylamięso z kurczakapaszteciki francuskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszna rybka

Dodane przez: nadzia87

Ryba w cieście francuskim

Przepyszna ryba z pieczarkami i...

Drobiowe ślimaczki na patyku

Dodane przez: beetle

Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku

Nietuzinkowe szaszłyki z piersi...

Ślimaczki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ślimaczki z kurczaka z sosem curry

Przygotowując dania z piersi kurczaka,...

Ratatuj

Dodane przez: Alex M

Francuskie ratatuj

przepyszne klasyczne danie jednogarnkowe...

Kurczak w cieście francuskim

Dodane przez: sandrusiiaaa

kurczak w cieście francuskim

Przepis z którym chciałabym podzielić...

Francuski zawijaniec

Dodane przez: EllenG

Francuski zawijaniec z mięsem

Połączenie ciasta francuskiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE