Fish burger i frytki pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAJONEZ TYMIANKOWY
1 żółtko
1/2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy
1 łyżka świeżych listków tymianku
sól
pieprz
1 łyżka wody wrzącej
żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy utarty w dłoniach tymianek .
2.MUSZTARDOWE KRĄŻKI CEBULOWE
1 duża cebula
5 łyżek mąki pszennej
5-8 łyżek mleka
1 łyżka musztardy
sól
oliwa do smażenia
Cebule obieramy i kroimy na grubsze plastry i oddzielamy krążki cebulowe .
Z wymienionych składników pomijając oliwę wyrabiamy dość gęste ciasto . Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie tak by pływały przewracając na drugą stronę.
3.FRYTKI PIETRUSZKOWE
1 duży korzeń pietruszki
oliwa do smażenia
na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w paski pietruszkę i smażymy do uzyskania brązowego koloru .
4.SARDYNKA
1 wyfiletowana sardynka
3 łyżki mąki pszennej do panierki
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Rybę przyprawiamy oraz panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor .
5.Bułkę ciabattę grillujemy , następnie dolną część smarujemy tymiankowym majonezem układamy sałatę , pomidora oraz gorącą rybę .
Rybę smarujemy tymiankowym majonezem i układamy gorące krążki cebuli , całość przykrywamy pozostałą ciabattą.
Komentarze