fish burger i frytki pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sardynka .Ciabatta z oliwkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 wyfiletowana sardynka
    1 bułka ciabatta z oliwkami
    liście sałaty
    1 pomidor
    majonez tymiankowy
    musztardowe krążki cebuli
    frytki pietruszkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fish burger i frytki pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c70bf5 1. MAJONEZ TYMIANKOWY

    1 żółtko
    1/2 łyżeczki musztardy dijon
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    100 ml oliwy
    1 łyżka świeżych listków tymianku
    sól
    pieprz
    1 łyżka wody wrzącej

    żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy utarty w dłoniach tymianek .
  • image-1fsai4m 2. MUSZTARDOWE KRĄŻKI CEBULOWE

    1 duża cebula
    5 łyżek mąki pszennej
    5-8 łyżek mleka
    1 łyżka musztardy
    sól
    oliwa do smażenia

    Cebule obieramy i kroimy na grubsze plastry i oddzielamy krążki cebulowe .
    Z wymienionych składników pomijając oliwę wyrabiamy dość gęste ciasto . Zanurzamy krążki cebuli w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie tak by pływały przewracając na drugą stronę.
  • image-149otsf 3. FRYTKI PIETRUSZKOWE

    1 duży korzeń pietruszki
    oliwa do smażenia

    na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w paski pietruszkę i smażymy do uzyskania brązowego koloru .
  • image-1q9msss 4. SARDYNKA

    1 wyfiletowana sardynka
    3 łyżki mąki pszennej do panierki
    sól
    pieprz
    oliwa do smażenia


    Rybę przyprawiamy oraz panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor .
  • image-0agc0ij 5. Bułkę ciabattę grillujemy , następnie dolną część smarujemy tymiankowym majonezem układamy sałatę , pomidora oraz gorącą rybę .
    Rybę smarujemy tymiankowym majonezem i układamy gorące krążki cebuli , całość przykrywamy pozostałą ciabattą.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować