Filety z kurczaka po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowane mięso jest bardzo pyszne i aromatyczne.Do tego warzywa i ryż jaśminowy,który jest bardzo delikatny.Mojej rodzinie bardzo smakował taki obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mięso:
    1 podwójny filet z kurczaka
    zioła prowansalskie
    chili pieprz cayenne
    tymianek suszony
    rozmaryn suszony
    sól i pieprz
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    1 średnia młoda cukinia
    2 duże cebule
    2 duże ząbki czosnku
    6 suszonych pomidorów
    8 czarnych oliwek
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    zioła prowansalskie
    rozmaryn suszony
    tymianek suszony
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    2 woreczki ryżu jaśminowego ( po 10 dag każdy )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie dzielimy na 4 części.Mięso nacieramy oleje,przyprawami i ziołami.Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety do,miękkości i zrumienienia.
  • 2. Warzywa obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy i dodajemy cukinię,smażymy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,oliwki i pomidory suszone pokrojone w paski,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi ziołami.
  • 3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje ryżu,mięsa i warzyw.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować