Filet z kurczaka w zalewie

4.48 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sos można zagęścić 2 łyżkami mąki.

Składniki:

  • ● 2 podwójne filety z kurczaka
    ● sól, przyprawa uniwersalna
    ● olej
    ● 2 cebule
    ● 4-5 korniszonów
    ● słoik marynowanych pieczarek
    ● 2 łyżki przecieru pomidorowego
    Ciasto: 2 jajka
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniacz.
    ● 2 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki musztardy
    Zalewa: 1/4 szkl. octu
    ● łyżeczka soli
    ● 2 łyżki cukru
    ● ziele angielskie
    ● liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Filet z kurczaka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w paski, lekko
    rozbijamy i doprawiamy.
    Odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Składniki ciasta dokładnie
    mieszamy. Zanurzamy
    kawałki mięsa i smażymy na
    rozgrzanym oleju.
  • 3. Składniki zalewy gotujemy
    w 1/2 l wody ok. 3 minut.
  • 4. Cebule obieramy i kroimy
    w piórka. Smażymy na rozgrzanym
    oleju. Pieczarki
    kroimy w plastry i wkładamy
    do cebuli. Dodajemy pokrojone
    w paski ogórki. Podsmażamy.
    Wlewamy zalewę
    i gotujemy 3 minuty. Dodajemy
    przecier i gotujemy
    jeszcze 2 minuty. Studzimy.
  • 5. Na półmisek wykładamy
    1/2 mięsa i polewamy 1/2 sosu,
    a następnie resztę mięsa
    i sosu. Chłodzimy 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować