Filet rybny szarpany z jaglanymi kulkami i buraczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dekoracyjne danie, może smakować na ciepło jak i na zimno. Może być przystawką na stole. Ryba pod postacią nieregularnych kotlecików z dodatkiem jaglanych kulek i pikantnych buraczków.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Podstawowe z zestawu
    50 dag filetu rybnego(u mnie morszczuk) po rozmrożeniu
    2 duże buraczki
    ½ szklanki kaszy jaglanej błyskawicznej
    Składnik dodatkowy podstawowy:
    2 duże jajka
    Składniki robocze
    2 łyżki mąki
    2 łyżki majonezu
    ½ cebuli białej
    ½ cebuli czerwonej
    Olej do smażenia
    1 łyżka masła
    Dowolna przyprawa do ryb
    Pieprz
    Natka pietruszki siekana i do dekoracji
    Kurkuma, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet rybny szarpany z jaglanymi kulkami i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: buraczki piec przez 2 godziny w temp. 180 stopni. Wystudzić i obrać. Jednego buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, z drugiego zrobić dekorację w postaci różyczek.( Z buraka zrobić długą wstążkę i zwinąć w różyczki). Kaszę przygotować jak na opakowaniu(zalać wrzątkiem w proporcji 1:1, przykryć, odstawić na 5-6 minut, następnie dokładnie wymieszać). Na łyżce masła podsmażyć 1 płaską łyżeczkę kurkumy, dodać kaszę, 1 łyżeczkę świeżej posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Z ciepłej masy uformować małe kuleczki.
    Filet rybny dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić drobno, dodać posiekaną w drobną kostkę białą cebulę, majonez, mąkę 2 żółtka, przyprawę do smaku do ryb, wymieszać dokładnie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy rybnej, bardzo delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje masy rybnej, uformować małe placuszki, piec na rumiany kolor z dwóch stron, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
    Cebulę czerwoną posiekać w piórka, posolić, odstawić na parę minut by cebula puściła sok, odlać powstały sok, dodać startego buraczka, doprawić octem balsamicznym, pieprzem, wymieszać.
    Na podgrzanym półmisku ułożyć ciepłą rybę, kulki jaglane oraz buraczki. Udekorować różyczkami z buraczka i natką pietruszki. Danie smakuje zarówno na zimno jako przekąska lub na ciepło.



Porady

1. rybę można rozdrobnić maszynką do mielenia na dużych oczkach. 2. zamiast cebuli do farszu rybnego można dodać czerwoną paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować