Feta z pieca

0 (0 ocen)

  • 10 min

Odrobina kuchni greckiej w swoim domu. Prostota wykonania zachęca do zapoznania sie z tą potrawą bliżej.

  • 10 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    Ser feta (u mnie solona) - 2 grube plastry
    pomidor - 2 sztuki
    oregano suszone - 2 łyżeczki
    oliwa - 3 łyżki
    majeranek - 2 szczypty - dodałam od siebie w oryginalnym przepisie nie jest podane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Feta z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180*C
  • 2. Grube plastry fety kładziemy na dnie żaroodpornego naczynia (mała kokilka)
  • 3. Pomidory obieramy, nacinając z góry tworząc X. Zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki.
  • 4. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, rozkładamy na plasterku fety. Obsypujemy oregano i majerankiem. Skrapiamy oliwa. Zapiekamy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące. Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
  • 5. Przyprawiamy oregano i majerankiem.
  • 6. Skrapiamy oliwą.
  • 7. Pieczemy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące.
  • 8. *Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować