Egipskie kuszari

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z wakacji w Egipcie przywiozłam piękne wspomnienia i smaki tamtej kuchni. Kuszari to oryginalne danie. Jest smaczne i energetyczne.

Składniki:

  • ● 50 dag makaronu (np. po 1/2 rurek i spaghetti)
    ● 2 cebule
    ● 10 dag soczewicy
    ● 10 dag cieciorki
    ● 10 dag ryżu
    ● mąka
    ● olej.
    Sos: 2 puszki pomidorów
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka cukru
    ● cebula
    ● ząbek czosnku
    ● oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Egipskie kuszari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    i odcedzamy. Cebule kroimy,
    obtaczamy w mące i smażymy.
    Osobno gotujemy soczewicę,
    cieciorkę i ryż.
  • 2. Robimy sos: cebulę i czosnek
    drobno kroimy, szklimy
    i dodajemy pomidory. Doprawiamy
    i dusimy ok. 30 minut
  • 3. Porcje makaronu, ryżu, soczewicy
    i cieciorki polewamy
    sosem i posypujemy cebulą.

Porady

Sos można doprawić octem (np. jabłkowym) zmieszanym pół na pół z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować