Dżemowiec z rodzynkami

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Jest mięciutki jak zaraz po upieczeniu nawet przez 4 dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/3 szklanki oleju
    200 ml mleka 3,2%
    3/4 słoika dżemu wiśniowego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki przyprawy korzennej (lub osobno trochę imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu)
    1 łyżka stołowa kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżemowiec z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżemowiec 1. Jajka ucieram z cukrem na jednolitą masę. Wlewam mleko i olej.
    Dodaję przesianą mąkę, przyprawę, proszek,sodę i kakao.
    Miksuję.
    Dodaję dżem, mieszam drewnianą łyżką.
    Formę do babki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Wylewam ciasto.
    Piekę przez 45 minut w 180 stopniach.
    Smaruję lukrem.

Porady

Babka musi ostygnąć, aby móc posmarować ją lukrem. Zamiast dżemu wiśniowego możemy użyć dżemu brzoskwiniowego lub z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować