Dżem z rabarbaru i malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć, obrać i pokroić na pół centymetrowe kawałki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do rabarbaru jabłka i wodę i gotować na małym ogniu 15 minut.
2.Maliny ( u mnie mrożone) rozgotować i przetrzeć przez sito.
3.Do rozgotowanego rabarbaru dodać przetarte maliny i cukier. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
4.Po kilku godzinach ponownie zagotować i mieszając gotować 15 minut.
5.Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i otulić kocem do wystygnięcia.
Porady
Umyte suche słoiki wstawiam do piekarnika i włączam temperaturę na 100*C. Gdy lampka zgaśnie, słoiki są gotowe do użycia.
Komentarze