Dżem z rabarbaru i malin

5 (199 ocen)

Pyszny, lekko winny i bardzo delikatny.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    2 jabłka
    300 g malin
    600 g cukru
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z rabarbaru i malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar i jabłka 1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na pół centymetrowe kawałki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do rabarbaru jabłka i wodę i gotować na małym ogniu 15 minut.
  • Maliny 2. Maliny ( u mnie mrożone) rozgotować i przetrzeć przez sito.
  • Dżem 3. Do rozgotowanego rabarbaru dodać przetarte maliny i cukier. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • Dżem 4. Po kilku godzinach ponownie zagotować i mieszając gotować 15 minut.
  • Dżem 5. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i otulić kocem do wystygnięcia.

Porady

Umyte suche słoiki wstawiam do piekarnika i włączam temperaturę na 100*C. Gdy lampka zgaśnie, słoiki są gotowe do użycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować