DŻEM Z RABARBARU

4.5 (158 ocen)

Czas na dżem, nie ma nic prostszego :) a zawsze nada się na śniadanie, do ciast, naleśników, gofrów :)

Składniki:

  • ok. 500 g rabarbaru
    ok. 100 g cukru, by dżem pozostał kwaskowaty (jeżeli chcesz słodki, daj ok. 250 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z owoców

Dżem z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroję w kostkę, wkładam do garnka z grubym dnem i zasypuję cukrem.
    Odstawiam na ok. 30 min, by rabarbar puścił sok.
    Po tym czasie stawiam garnek na małym ogniu i duszę do miękkości, na konsystencję dżemu.
    Gotowy dżem przekładam do słoika, zakręcam i odwracam do góry nogami.
    Studzę a potem do lodówki.
    Gotowy od razu do spożycia :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować