Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i cytryny

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

Dynia jest bardzo zdrowa i ma mało kalorii, korzystajmy więc z jej dobrodziejstw :) !Dziś chcę Wam zaproponować pyszny dżemik z nutą pomarańczowo - cytrynową :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg dyni - po obraniu ze skórki i usunięciu włóknistego środka z pestkami
    1 cytryna
    2 pomarańcze
    200 g cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny - do momentu, aż dynia wypuści sok.
  • 2. Obierz cytrynę i pomarańcze, dodaj wraz z przyprawami do dyni. Gotuj aż woda odparuje i całość będzie wyglądała jak papka.
  • 3. Zmiksuj dżem blenderem i przełóż do słoików. (Uwaga - muszą być wyparzone - najlepiej zalać je wrzącą wodą). Dobrze zakręć i odstaw.

Porady

Uwaga: Dżemik można pasteryzować jednak z podanych składników wychodzą 2 małe słoiczki, które znikną w mgnieniu oka, co gwarantuję ;) ! Dżem zasmakował na tyle mnie i mojej rodzinie, że wkrótce zrobię go z większej ilości składników :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować