Dyniowy kwiat

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto nie tylko zachwyca wygładem, ale i smakiem! Środek możemy wykonać o dowolnym kształcie, w zależności na jaką okazję lub jakimi foremkami dysponujemy ( serce, gwiazda, choinka itp.)

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    Masa pomarańczowo- dyniowa:
    • 1,5kg dyni,
    • 1 pomarańcza,
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    • Około 3-4 łyżki cukru do smaku,
    Śmietankowe kwiaty:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Dyniowy kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uformowany biszkopt 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
    Gotowy studzimy. Następnie blaszkę keksową (36 x12 cm) wykładamy papierem. Do wyłożonej blaszki wkładamy biszkopt zaginając boki ku górze.
  • gotowanie dyni 2. MASA DYNIOWO_POMARAŃCZOWA:
    Dynie kroimy w kostkę i gotujemy.
  • dodanie galaretki 3. Gdy stanie się miękka odcedzamy ją i miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu. Tak przygotowaną masę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy galaretkę oraz cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wyłożenie pierwszej warstwy masy 4. Połowę tężejącej masy wykładamy na biszkopt. Na środku układamy śmietankowe kwiaty.
  • pozostawienie do zastygnięcia 5. . Całość zalewamy pozostałą ilością pomarańczowego nadzienia.
    Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
    Gdy ciasto zastygnie wyjmujemy je z formy, tak by na górze był biszkopt. Podajemy pokrojone w plastry około 1 -1,5 cm.
  • pozostawienie do zastygnięcia 6. KWIATKI ŚMIETANKOWE:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy do przygotowanych kubków ( u mnie 3). Pozostawiamy do zastygnięcia.
  • wycinanie 7. Gdy śmietanka stężeje wyjmujemy ją z kubków i za pomocą foremki w kształcie kwiatu wycinamy kwiatowe słupki. Słupki układamy wzdłuż koło siebie na masie dyniowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować