Ciasto nie tylko zachwyca wygładem, ale i smakiem! Środek możemy wykonać o dowolnym kształcie, w zależności na jaką okazję lub jakimi foremkami dysponujemy ( serce, gwiazda, choinka itp.)
1.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C .
Gotowy studzimy. Następnie blaszkę keksową (36 x12 cm) wykładamy papierem. Do wyłożonej blaszki wkładamy biszkopt zaginając boki ku górze.
2.MASA DYNIOWO_POMARAŃCZOWA:
Dynie kroimy w kostkę i gotujemy.
3.Gdy stanie się miękka odcedzamy ją i miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu. Tak przygotowaną masę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy galaretkę oraz cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do ostygnięcia.
4.Połowę tężejącej masy wykładamy na biszkopt. Na środku układamy śmietankowe kwiaty.
5.. Całość zalewamy pozostałą ilością pomarańczowego nadzienia.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Gdy ciasto zastygnie wyjmujemy je z formy, tak by na górze był biszkopt. Podajemy pokrojone w plastry około 1 -1,5 cm.
6.KWIATKI ŚMIETANKOWE:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy do przygotowanych kubków ( u mnie 3). Pozostawiamy do zastygnięcia.
7.Gdy śmietanka stężeje wyjmujemy ją z kubków i za pomocą foremki w kształcie kwiatu wycinamy kwiatowe słupki. Słupki układamy wzdłuż koło siebie na masie dyniowej.
Komentarze