Dwukolorowy krem z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

krem ziemniaczano-szpinakowy, z łososiem w kawałkach i "różyczkach"

  • 60 min

Składniki:


  • Krem ziemniaczany:
    10-12 średniej wielkości ziemniaków
    700ml wody
    kostka rosołowa
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonych warzyw a la wegeta
    pieprz, sól

    Krem szpinakowy:
    450g szpinaku mrożonego w "tafli"
    700ml wody
    kostka rosołowa
    1 łyżeczka suszonych warzyw
    3 ząbki czosnku
    pieprz, sól

    Dodatkowo:
    300g łososia świeżego
    liście szpinaku "baby" do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dwukolorowy krem z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem2 1. Krem ziemniaczany: Do garnka wlewamy wodę, ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i gdy "wywar" będzie ciepły - dodajemy sól, pieprz, kostkę rosołową i suszone warzywa. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Krem musi być bardzo gęsty!
  • krem4 2. Krem szpinakowy: Szpinak mrożony wykładamy na talerz i podgrzewamy w mikrofali jakieś 4 minuty. Do garnka wlewamy wodę, i dokładamy szpinak. Gdy "wywar" jest ciepły dodajemy przyprawy i czosnek, chwilę gotujemy. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Krem musi być rzadszy od kremu ziemniaczanego!
  • krem3 3. Łosoś: Skórę z łososia odkrawamy. Kroimy kilka cieniutkich i wąskich plastrów. Zwijamy je w "różyczki", przekłuwamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku jakieś 15minut - temperatura 180stopni. Resztę łososia kroimy w drobno kostkę, i smażymy na patelni z odrobiną oliwy - ma się zarumienić.
  • krem5 4. SPOSÓB PODANIA:
    Wersja "szklankowa" Na dół szklanki wlewamy gęstszy krem - ziemniaczany. Następnie krem szpinakowy nakładamy delikatnie łyżeczką, tak żeby kolory się nie pomieszały!Na górę kładziemy liście świeżego szpinaku, na środku łososiową różyczkę.
    Wersja na talerzu: Kremy wlewamy do mniejszych naczyń - ja użyłam filiżanek - i równocześnie nalewamy na talerz - powoli! Zupę posypujemy łososiem i przyozdabiamy liśćmi szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować