Drożdżowe maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru i mąki , odstawić w ciepłe miejsce
2.Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto , wbić jaja , żółtko wsypać resztę cukru , cukier waniliowy , sól , zmiksować
3.Do zmiksowanych składników wsypać mąkę , wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone masło.
Wszystko razem dokładnie wyrobić
4.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki , uformować kulki .
Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej ,
ponownie odstawić do wyrośnięcia
6.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut w temp. 175 *C
Komentarze