Drożdżowe maślane bułeczki

4.96 (170 ocen)

Puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania z chrupiącą kruszonką na śniadanie lub kolacje ze szklanka mleka , kawy czy kakao smakują pysznie :)

Składniki:

  • 60 dkg mąki
    6 dkg drożdży
    4 całe jajka + 1 żółtko
    15 dkg cukru
    15 dkg masła
    cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mleka
    KRUSZONKA:
    5 dkg cukru
    5 dkg mąki
    3 dkg masła
    jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.96 (170 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru i mąki , odstawić w ciepłe miejsce
  • 2. Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto , wbić jaja , żółtko wsypać resztę cukru , cukier waniliowy , sól , zmiksować
  • 3. Do zmiksowanych składników wsypać mąkę , wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone masło.
    Wszystko razem dokładnie wyrobić
  • 4. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki , uformować kulki .
    Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej ,
    ponownie odstawić do wyrośnięcia
  • 6. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec około 30 minut w temp. 175 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować