Drobiowe pałki z marchwią i śliwką

4.5 (196 ocen)

Duszona marchewka ze śliwkami daje bardzo smaczne i kolorowe połączenie. Jeśli podamy ją z miękkim, aromatycznym mięskiem powstaje pyszny obiad:). Tak przygotowane pałki podaje z ziemniakami. POLECAM!!

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 5 pałek drobiowych,
    • 4 marchwie,
    • Około 15 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
    • 1 cebula,
    • 0,5 pomidora,
    • 0,5 szklanki bulionu,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Szczypta szafranu,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe pałki z marchwią i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie pałek 1. Pałki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na około 1 godzinę w lodówce.
  • Obsmażanie 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej wrzucamy przygotowane pałki i obsmażamy je do zrumienienia.
  • podlanie bulionem 3. Następnie całość podlewamy delikatnie wodą , przykrywamy pokrywką i dusimy mięso aż zmięknie.
  • przygotowanie marchwii 4. Miedzy czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidor kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy do niego marchew. Delikatnie ją obsmażamy. Następnie podlewamy całość bulionem, dodajemy śliwki, pomidor i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
  • połączenie warzyw z mięsem 5. Gdy pałki są już gotowe dodajemy do nich przygotowaną marchew i razem dusimy około 5 minut. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Udka z kurczaka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować