Duszona marchewka ze śliwkami daje bardzo smaczne i kolorowe połączenie. Jeśli podamy ją z miękkim, aromatycznym mięskiem powstaje pyszny obiad:). Tak przygotowane pałki podaje z ziemniakami. POLECAM!!
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• 5 pałek drobiowych,
• 4 marchwie,
• Około 15 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
• 1 cebula,
• 0,5 pomidora,
• 0,5 szklanki bulionu,
• Przyprawa do kurczaka,
• Sól, pieprz do smaku,
• Szczypta szafranu,
• Olej do smażenia,
Drobiowe pałki z marchwią i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na około 1 godzinę w lodówce.
2.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej wrzucamy przygotowane pałki i obsmażamy je do zrumienienia.
3.Następnie całość podlewamy delikatnie wodą , przykrywamy pokrywką i dusimy mięso aż zmięknie.
4.Miedzy czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidor kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy do niego marchew. Delikatnie ją obsmażamy. Następnie podlewamy całość bulionem, dodajemy śliwki, pomidor i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
5.Gdy pałki są już gotowe dodajemy do nich przygotowaną marchew i razem dusimy około 5 minut. Gotowe.
Komentarze