Domowy sos słodko-kwaśny

4.5 (159 ocen)

Pyszny, domowy sos słodko-kwaśny. Idealny do ryżu i kurczaka, jak również do innych dań.

Składniki:

  • - 1 kg jabłek
    - 1 kg gruszek
    - 1 kg śliwek
    - 1 kg cebuli
    - 1 kg papryki czerwonej
    - 1 kg cukinii
    - 1 kg pomidorów - bez skórki
    - 1 kg ugotowanej marchwi

    Zalewa:

    - 2 litry wody
    - 3/4 szklanki octu
    - 5 łyżeczek soli
    - 1 3/4 szklanki cukru
    - liść laurowy,
    - ziele angielskie
    - 4 goździki
    - 2 koncentraty pomidorowe (2 x 200g)
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - pieprz
    - słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos słodko-kwaśny

Domowy sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewę należy zagotować, po czym usunąć liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę owoce i warzywa. gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 2 koncentraty pomidorowe. Zagotowujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. (Mąkę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody). Doprawiamy pieprzem i papryką. Gorący sos przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.

Porady

Z podanej ilości wychodzi ok. 18 sporych słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować