Pyszny, domowy sos słodko-kwaśny. Idealny do ryżu i kurczaka, jak również do innych dań.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cukinii
- 1 kg pomidorów - bez skórki
- 1 kg ugotowanej marchwi
Domowy sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalewę należy zagotować, po czym usunąć liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę owoce i warzywa. gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 2 koncentraty pomidorowe. Zagotowujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. (Mąkę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody). Doprawiamy pieprzem i papryką. Gorący sos przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.
Komentarze