Jest zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i bardziej intensywny niż ten ze sklepu. I wbrew pozorom zrobienie takiego cukru wychodzi taniej niż kupienie kilku paczek cukru wanilinowego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste.
Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypuję do słoika. Laski wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka, które wraz ze strąkami wanilii dodaję do cukru. Cukier należy dokładnie wymieszać bo ziarenka są posklejane.
Słoik zakręcamy a po upływie 1-2 tygodni można już cieszyć się własnym, pachnącym prawdziwą wanilią cukrem.
Gdy do wypieków potrzebuję ziarenek wanilii, pozostałe strąki dokładam do słoika (stare wyjmuję) i dosypuję trochę cukru, mieszam. W ten sposób cały czas mam w domu świeży cukier waniliowy.
Komentarze