Domowy cukier waniliowy

5 (148 ocen)

Jest zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i bardziej intensywny niż ten ze sklepu. I wbrew pozorom zrobienie takiego cukru wychodzi taniej niż kupienie kilku paczek cukru wanilinowego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Składniki:

  • ok 1/2 kg cukru kryształu
    2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypuję do słoika. Laski wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka, które wraz ze strąkami wanilii dodaję do cukru. Cukier należy dokładnie wymieszać bo ziarenka są posklejane.
    Słoik zakręcamy a po upływie 1-2 tygodni można już cieszyć się własnym, pachnącym prawdziwą wanilią cukrem.

    Gdy do wypieków potrzebuję ziarenek wanilii, pozostałe strąki dokładam do słoika (stare wyjmuję) i dosypuję trochę cukru, mieszam. W ten sposób cały czas mam w domu świeży cukier waniliowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować