Domowe herbatniki a'la Petit Beurre

4.49 (184 ocen)

W smaku bardzo zbliżone do tych kupnych herbatników Petit Beurre :) Gorąco polecam zrobić samemu! :)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    80 g masła
    100 g cukru pudru
    50 ml wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 ziarenek z laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczeń Herbaty

Domowe herbatniki a'la petit beurre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotować wodę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz masło. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników, aż powstanie gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (lub dłużej. Ja chłodziłam przez całą noc)
    Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do stolnicy i wałka) na grubość ok. 3 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwać i na każdym z boków zrobić charakterystyczne falbanki tak, by herbatniki przypominały te sklepowe. Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)

Porady

Przepis na około 20 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować