• Domowe frytki

    Dodane przez: nadzia87

  • Chrupiące i nienasiąknięte frytki domowej roboty.

  • Składniki

    Ziemniaki
    Olej
    Zioła prowansalskie
    Sól

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ziemniaki obieramy, płuczemy, wrzucamy do posolonej wody i gotujemy ok. 10 min. (tak, żeby delikatnie zmiękły)

    2.

    Lekko studzimy, kroimy w słupki i wkładamy do sitka i zanurzamy w garnku z rozgrzanym olejem (140C).

    3.

    Gdy frytki wypłyną na powierzchnię - wyjmujemy sitko z ziemniakami.

    4.

    Czekamy chwilę aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. Po raz drugi wkładamy sitko z ziemniakami i smażymy do uzyskania złotego koloru.

    5.

    Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym – dzięki temu tłuszcz z frytek wchłonie się w papier.

    6.
    smacznego - krok 6

    Solimy i posypujemy ziołami i mieszamy.

  • Rady

    Gdybyśmy smażyli frytki bez wyjmowania i ponownego wkładania do rozgrzanego oleju - nie byłyby chrupiące

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, frytki
  • 2 komentarze

Dodane przez: nadzia87

nadzia87 68

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-14T11:39:43+01:00

795 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »