Domowe ciasteczka z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniale pachnące maślane ciasteczka z bakaliami do filiżanki kawy czy herbaty. Poprawią nastrój każdemu.... a gdy się pieką zapach wypełnia cały dom...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    2i ½ szkl. mąki pszennej
    ½ szkl. cukru drobnego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kostka masła (prawdziwego)
    2 łyżki smalcu
    ½ łyżeczki soli
    ok. 1 szkl. posiekanych bakalii do wyboru:
    orzechów laskowych, włoskich, migdałów, wiórków kokosowych
    lub: rodzynki, żurawinę, śliwki suszone (można namoczyć w rumie, czy innym alkoholu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Domowe ciasteczka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać masło, smalec, cukier, cukier waniliowy, sól. Dodać wybrane bakalie: różne orzechy, żurawinę, śliwki, rodzynki i zagnieść.
    Z ciasta uformować wałek, położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka, można użyć stempelków dla ozdoby. Kłaść na papierze do pieczenia lub macie silikonowej
    i piec ok. 10-15 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
    Wyjąć, schłodzić na kratce i gotowe. Można przełożyć do pudełeczka.

Porady

Rodzynek, szczególnie dużych nie polecam, bo czasami pęcznieją i spiekają się podczas pieczenia a po upieczeniu bywają gorzkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować