Domowe ciasteczka owsiane z bakaliami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z dużą ilością bakalii i czekolady to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych i przekąskę między posiłkami, ale również mały słodki deserek do kawy dla dorosłych, bo kto nie lubi chrupiących ciasteczek z czekoladą.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g płatków owsianych górskich
    100g pestek dyni
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120g masła extra
    70g cukru pudru
    2 łyżki miodu
    1 całe jajko
    2 łyżeczki aromatu migdałowego
    100g gorzkiej czekolady min 70% kakao
    65g migdałów w słupkach
    60g orzechów ziemnych niesolonych
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Przekąski

Domowe ciasteczka owsiane z bakaliami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane i pestki dyni zmiksować w malakserze na mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
  • 2. Orzechy, migdały i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
  • 3. Do miski dodać masło, cukier, miód, jajko, aromat migdałowy i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę owsiano-dyniową, czekoladę, migdały i orzechy.
  • 4. Z ciasta formować rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
  • 5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
    15 minut. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić aby stwardniały i stały się chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować