DOMOWA PIZZA Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza na pysznym cieście z dużą ilością sera! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25g świeżych drożdży,
    szklanka ciepłej wody,
    3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
    pół łyżeczki soli,
    łyżeczka cukru,
    łyżka oliwy.

    Składniki na farsz:
    Laska ulubionej kiełbasy,
    2 średnie pomidory,
    10 oliwek zielonych,
    40 dkg pieczarek,
    40 dkg sera żółtego,
    koncentrat pomidorowy,
    oregano,
    bazylia,
    majeranek,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
    W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
    Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę.
    Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat.
    Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
    Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
  • 2. Kiełbasę kroję w większą kostkę, pomidory w półplasterki, oliwki w krążki, a pieczarki w plasterki.
    Ser ścieram na tarce o dużycj oczkach.
    Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą i pozostałymi przyprawami wedle upodobań.
    Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
    Zaczynam rozkładać składniki: kiełbasę, pomidory, pieczarki, oliwki i ser.
    Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).

Porady

Pizza jest upieczona, kiedy wierzch się zrobi się złoty. Smakuje pysznie z sosem czosnkowym, najlepiej domowej roboty :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować