Ten przepis jest świetny i prosty dla wszystkich który lubią coś smacznego i szybkiego.
30 min
Składniki:
Galaretka truskawkowa:
- 500 g truskawek (świeżych lub zamrożonych)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
pół szklanki gorącej wody
25 g żelatyny
Do obtoczenia:
drobny cukier do wypieków lub wiórki kokosowe
- 500 ml kremówki
- 400g truskawek
- czekoladowe wiórki do dekoracji
- rurki waflowe do dekoracjo
Deser "dotyk nieba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka:
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree, np. blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier (ilość według smaku), zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Całość lekko przestudzić.
Formę kwadratową o boku 18 - 19 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Przelać przygotowaną masę galaretkową, wystudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie gotową galaretkę przełożyć na deseczkę, usunąć folię, pokroić na dowolnej wielkości porcje.
Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej położyć cukier obok galaretek i obtaczać bezpośrednio przed spożyciem) lub np. w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.
Uwaga: w przypadku niektórych owoców, np. malin, warto je przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek
2.Ubić kremówkę z fixem do śmietany i łyżką cukru pudru
3.Ułożyć pokrojoną galaretkę na dnie pucharków. Potem kremówkę, truskawki, kremówkę i na samą górę truskawki i posypać wiórkami czekoladowymi.Brzeg pucharka ozdobić truskawką i listkiem mięty. Można także dodać rurki waflowe.
Komentarze