Czekośliwka

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * śliwki węgierki – 2 kg

    * cukier – ok. 200 g

    * czekolada deserowa – 100 g

    * kakao – 3 łyżki

    * woda – 1 szkl

    * wanilia – 1 laska
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.

    Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).

    Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.

    Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy.

    Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu!

    Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii.

    Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy.

    Pycha!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować