Czekoladowy mus a'la panna cotta z malinową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretka malinowa. Maliny wkładamy do rondelka i podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier. Całość musi się zagotować. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dodajemy do malin. Gdy owoce przestygną najlepiej zmiksować je w blenderze. Tak przygotowaną galaretkę rozkładamy do trzech miseczek/ szklaneczek. Wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny do stężenia.
2.Teraz nadszedł czas na mus. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, kakao, cukier i przepołowioną laskę wanilii. Zagotować, wyjąć wanilię, wyskrobać ziarenka i dodać z powrotem do garnka. Dodać rozdrobnioną czekoladę, rozpuścić. Żelatynę tak jak poprzednio rozpuścić w łyżce wody i odstawić na 3 minuty do namoczenia, następnie dodać do garnka i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Całość przecedzić przez sitko. Schłodzony mus wlać na stężoną już galaretkę. Schować do lodówki na ok 5 godzin. Można udekorować świeżymi owocami- ja użyłam tym razem Granata, który idealnie się komponował z tym deserem
Komentarze