Czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne ciasto, które zasmakuje każdemu;)

  • 60 min

Składniki:

  • zwykła duża blaszka prostokątna
    BISZKOPT:
    - łyżka oliwy
    - 8 (dużych) jaj
    - 1 szkl. mąki tortowej
    - 30 g kakao ciemnego
    - niepełna szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    WKŁAD ORZECHOWY:
    - 200 g zmielonych orzechów (ja użyłam włoskich, ale laskowe też się nadają)
    - 1 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 czubata łyżka mąki tortowej
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 5 białek

    MASA:
    -380 ml mleka
    -1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 5 żółtek
    -1,5 kostki margaryny

    DODATKOWO:
    - ja użyłam do dekoracji płatków migdałów, zmielone orzechy, tartą czekoladę oraz dekoracyjne serduszka czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy już będzie sztywna, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz oliwę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min., a wystudzony dzielimy na 2 części.
  • 2. WKŁAD ORZECHOWY:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i miksujemy, Na koniec wrzucamy orzechy i mieszamy (można mikserem). Pieczemy w 1180 st. C przez ok. 15-20 min. Jeśli zacznie się zbyt rumienić na wierzchu - przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić.
  • 3. KREM:
    250 ml mleka zagotować, ale nie doprowadzić do powstania kożucha. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 120 ml mleka oraz mąkę. Całość wlać do gorącego mleka i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło ucieramy na puch, następnie miksujemy z zimnym budyniem, który dodajemy porcjami. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy w 10 ml mleka. Studzimy. Miksujemy ją z połową powstałej masy. Drugą połowę zostawiamy "białą". Warto zostawić sobie kilka łyżek białego kremu do posmarowania wierzchu ciasta.
  • ciasto 4. ułożenie:
    1. połowa biszkoptu
    2. "biały" krem
    3. wkład orzechowy
    4. krem czekoladowy
    5. połowa biszkoptu
    6. Rozsmarowany biały krem i posypany ulubionymi dodatkami wg uznania.

    Schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować