Czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy już będzie sztywna, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz oliwę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min., a wystudzony dzielimy na 2 części.
2.WKŁAD ORZECHOWY:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i miksujemy, Na koniec wrzucamy orzechy i mieszamy (można mikserem). Pieczemy w 1180 st. C przez ok. 15-20 min. Jeśli zacznie się zbyt rumienić na wierzchu - przykryć folią aluminiową i piec dalej. Wystudzić.
3.KREM:
250 ml mleka zagotować, ale nie doprowadzić do powstania kożucha. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 120 ml mleka oraz mąkę. Całość wlać do gorącego mleka i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło ucieramy na puch, następnie miksujemy z zimnym budyniem, który dodajemy porcjami. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy w 10 ml mleka. Studzimy. Miksujemy ją z połową powstałej masy. Drugą połowę zostawiamy "białą". Warto zostawić sobie kilka łyżek białego kremu do posmarowania wierzchu ciasta.
Komentarze