Te ciasteczka to prawdziwa bomba - są mocno czekoladowe, chrupiące, a chili dodaje im charakteru.
Składniki:
Składniki (na ok. 16 sztuk):
• 100 g mąki
• 40 cukru
• 70 g masła w temperaturze pokojowej
• łyżka kakao
• pół łyżeczki cynamonu
• pół łyżeczki sody
• łyżeczka proszku do pieczenia
• duża szczypta chili w proszku (lub zależnie od upodobań)
• tabliczka mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Czekoladowe ciasteczka z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki wsypać do miski: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i chili. Dodać masło i rozcierać je z resztą składników jak na kruszonkę. Dodać posiekaną czekoladę i zagnieść wszystkie składniki razem (gdyby nie chciały się kleić można dodać więcej masła). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce wyścielonej papierem, lekko je spłaszczając. Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca pozostawić na blaszce przez kilka minut, ponieważ będą bardzo miękkie, później studzić na kratce.
Porady
Ciasteczka po wystudzeniu najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze