Czekoladowe ciasteczka z chili

4 (3 ocen)

Te ciasteczka to prawdziwa bomba - są mocno czekoladowe, chrupiące, a chili dodaje im charakteru.

Składniki:

  • Składniki (na ok. 16 sztuk):
    • 100 g mąki
    • 40 cukru
    • 70 g masła w temperaturze pokojowej
    • łyżka kakao
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki sody
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • duża szczypta chili w proszku (lub zależnie od upodobań)
    • tabliczka mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Czekoladowe ciasteczka z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wsypać do miski: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i chili. Dodać masło i rozcierać je z resztą składników jak na kruszonkę. Dodać posiekaną czekoladę i zagnieść wszystkie składniki razem (gdyby nie chciały się kleić można dodać więcej masła). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce wyścielonej papierem, lekko je spłaszczając. Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca pozostawić na blaszce przez kilka minut, ponieważ będą bardzo miękkie, później studzić na kratce.

Porady

Ciasteczka po wystudzeniu najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować