Ciasto czekoladowa noc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do białek dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Miksując na niskich obrotach wlać olej, krótko zmiksować. Ciasto wylać do 2 jednakowych foremek o wymiarach 33x21 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
2.Masa:
Kremówkę przelać do rondelka, mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, odczekać ok. 3 minut, wymieszać łyżką do jej rozpuszczenia. (Mogą pojawić się niewielkie "kłaczki" ale nie należy się nimi przejmować bo w trakcie miksowania wszystko zaniknie.) Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej, potem wstawić do lodówki na całą noc. Do mocno schłodzonej masy dodać cukier puder, krótko ubić na puszystą masę.
3.Połowę masy wyłożyć na blat ciasta, równomiernie rozsmarować, przyłożyć drugim blatem ciasta, przykryć resztą masy czekoladowej. Wierzch można posypać wiórkami czekolady lub czekoladową posypką.
Komentarze