Dzieci uwielbiają ją, bo jest okropnie czekoladowa
40 min
Składniki:
tłuszcz do wysmarowania formy, 250 g mąki, 2 łyżki kakao, 125 g zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 100 g brązowego cukru,100 g cukru, 50 g margaryny, jajko, aromat waniliowy, 1oo g polewy z białej czekolady, 50 g polewy z ciemnej czekolady, siekane orzechy
Czekoladowa krajanka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Blachę posmarować tłuszczem. Mąkę zmieszać z kakao, orzechami, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę z obu rodzajami cukrów utrzeć na pulchną masę. Pod koniec ucierania dodać jajko i nieco aromatu waniliowego. Utartą masę wymieszać z mączną mieszanką, aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto rozsmarować w formie, wygładzić powierzchnię i piec je 20 - 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy całkowicie ostygnie, przekroić je na dwa blaty. Wierzch posmarować ciemną polewą. Ozdobić kratką z ciemnej i jasnej polewy. Przed podaniem pokroić w kwadraty.
Komentarze