Niesamowicie pyszna, całkiem cytrynowa, wersja pleśniaka. Jest tu ciasto cytrynowe, dżem cytrynowy błyskawiczny swojej roboty i oczywiście pianka cytrynowa.
1 godz. 30 min
Składniki:
Kruche ciasto cytrynowe:
310 g mąki pszennej
200 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
1 cytryna (otarta skórka i 3 łyżki soku)
szczypta soli
Cytrynowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto: Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do mąki wraz z resztą składników, szybko zagnieść. Chłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno prostokątnej formy 28x 24 cm. Pozostałe ciasto włożyć na 1/2 godziny do zamrażarki.
2. Cytryny sparzyć wrzątkiem. Z 2 cytryn zetrzeć na drobnej tarce skórkę, uważając, żeby nie ścierać białej części cytryny. Ze środka 4 cytryn wyjąć miąższ cytryny (bez ich błonek). Do garnka z grubym spodem włożyć przygotowaną cytrynę i cukier. Gotować do momentu aż nabierze jasno złotego koloru (ok. 12- 15 minut) pilnując, żeby się nie przypaliło. Ciepłe wylać na wyłożone w formie ciasto, rozsmarować cienko łyżką. Z zamrażarki wyjąć ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na dżem cytrynowy.
3. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać kisiel, wymieszać. Wyłożyć pianę na starte ciasto. Na wyłożoną pianę zetrzeć na grubej tarce resztę ciasta. Piec ok.55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli ciasto będzie się z wierzchu zbyt rumienić, trzeba przykryć je folią aluminiową i dalej piec.
Komentarze