Cytrynowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dokładamy cukier. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
2.Krem: Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy.
Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń.
3.śmietanka cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy do niej tężejącą galaretkę.
Komentarze