Bigos z klopsikami

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Fajna i na prawdę smaczna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze lepszy :)

Składniki:

  • Składniki na klopsiki:
    0,5 kg mielonego
    2 cebule
    sól, pieprz
    2 jajka


    Składniki na bigos:
    0,5 kg pieczarek
    0,5 kg cebuli
    2 papryki
    2-3 ogórki konserwowe
    pasta pomidorowa (przecier lub pomidory w puszce)
    zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Bigos z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki - 2 cm, jeśli mięso jest zbyt "luźne" można dodać bułkę tartą. Klopsiki usmażyć.
  • 2. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć., pokroić w plasterki. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
  • 3. Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać,jeśli sos jest za gęsty dolać wody, wrzucić klopsiki i na małym ogniu gotować 15-20min.....;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować