Fajna i na prawdę smaczna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze lepszy :)
Składniki:
Składniki na klopsiki:
0,5 kg mielonego
2 cebule
sól, pieprz
2 jajka
Składniki na bigos:
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
2 papryki
2-3 ogórki konserwowe
pasta pomidorowa (przecier lub pomidory w puszce)
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
sól, pieprz
Bigos z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki - 2 cm, jeśli mięso jest zbyt "luźne" można dodać bułkę tartą. Klopsiki usmażyć.
2.Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć., pokroić w plasterki. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
3.Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać,jeśli sos jest za gęsty dolać wody, wrzucić klopsiki i na małym ogniu gotować 15-20min.....;)
Komentarze