cukier w "kostkach"

0 (0 ocen)

Pomysł podpatrzony z jakiejś gazety.Cukier ciekawie się prezentuje podany do posłodzenia kawy lub herbaty. Być może inspiracją było przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-w-kostkach-domowej-produkcji.

Składniki:

  • cukier biały
    cukier brązowy
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukier w "kostkach" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do szklanki wsypać cukier, wlać ok 1-2 łyżki przegotowanej wody. wymieszać dokładnie. W miarę potrzeby dodać wodę lub cukier. Masa cukrowa nie może być zbyt sucha, wówczas kostki nam się posypią po wyschnięciu. Takim mokrym cukrem napełniamy foremki silikonowe. Mocno upychamy i ugniatamy cukier. Pozostawiamy do całkowitego wyparowania wody i wysuszenia cukru. Z doświadczenia wiem że dopiero po 4-5 dniach można zaczać wyjmować kosteczki cukru. Wszystko zależy od wilgotności cukru.

Porady

Myślę że mikrofalówka przyspieszyłaby ten proces, jeśli ktoś posiada ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować