Cukier w kostkach

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Dziecinnie proste..

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 szklanka cukru (kryształ biały lub trzcinowy)
    - 1 łyżka wody
    - szczypta barwnika spożywczego w proszku (jeśli chcemy o określonym kolorze)

    Do przyrządzenia:

    - forma silikonowa i mikrofala - jeśli będziemy robić w expresowym tempie

    - foremki po bombonierce - jeśli nasz proces produkcyjny potrwa dłużej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukier w kostkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukier w kostkach 1. Do miski wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody i szczyptę barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać efekt kolorowych kostek cukru - mieszamy łyżką aby cały cukier stał się nam wilgotny (ale nie za mokry). Następnie przekładamy łyżeczką cukier do naszych foremek, automatycznie decydując ile łyżeczek znajdzie się u nas w jednej kostce, i ugniatamy dokładnie cukier w foremce, żeby nam się ładnie zespolił w całość. I teraz w wersji expresowej - tylko formy silikonowe !! Plastikowe się stopią.
    Wkładamy do mikrofali i podgrzewamy u mnie mikrofala ma moc 800 W i 2 łyżeczkowe kostki podgrzewałam ok 1,5 min ale najlepiej jest po 30 sekundach sprawdzać sobie kosteczki i przedłużać podgrzewanie o ok. 10 sek. i zostawiać do wystygnięcia, żeby nie zrobił nam się karmel z cukru. Cukier w kostkach poznać, że jest gotowy gdy ostygnięty będzie po prostu twardy i będziemy mogli go wyciągnąć z foremki, nie będzie nam się kruszył.
  • cukier 2. Jeśli chodzi o wersję z dłuższym czasem produkcji gdzie w grę wchodzą plastikowe foremki, to tak samo jak powyżej należy wsypać cukier i docisnąć go palcami w foremce i odstawić na dzień czy dłużej o ile będzie taka potrzeba. Musi wyschnąć i zespolić się w całość. Trzeba obserwować pierwszą porcję, którą robimy i na jej przykładzie będziemy już wiedzieć jak z dalszymi partiami... a zapewne takie będą bo to bardzo wciąga ;)

Porady

Najlepsze do robienia kostek cukru są foremki o gładkich kształtach, bez dodatkowych ostrych zagłębień, gdyż utrudni to wydobycie kostek z foremki, a kostki mogą wyjść pokruszone i nie estetyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować