Ciasto ze smażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier puder, ciągle ubijając, dodajemy mielone orzechy, mieszamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy i pieczemy na złoty kolor, studzimy.
Dzielimy na dwa placki.
Margarynę i masło ucieramy i dodajemy stopniowo masę krówkową.
Masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim, a jego wierzch smarujemy powidłami.
Roztapiamy 10 dag margaryny z mlekiem i cukrem, wsypujemy słonecznik i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż słonecznik się zrumieni.
Studzimy i wykładamy na wierzch placka.
Porady
Jeżeli masa słonecznikowa jest za sucha, dolewamy mleka w trakcie smażenia.
Komentarze