Ciasto z rabarbarem i budyniem

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto , bardzo łatwe do zrobienia

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka
    1 jajko
    1 kostka masła
    1/2 szkl. cukru
    4 szkl. mąki
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Budyń:
    4 szkl. mleka
    3 opakowania budyniu bez cukru
    3/4 szk. cukru
    Pozostałe:
    1/2 kg. rabarbaru
    1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i całe jajko. Margarynę, którą wyjęliśmy wcześniej z lodówki kroimy na kawałki nożem. Dodajemy do masy razem ze śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto.
  • 2. Prostokątną formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika, drugą częścią ciasta wykładamy dno i boki formy. Rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto.
  • Ciasta z rabarbarem i budyniem 3. W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na rabarbar.
  • 4. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Wyszedł za pierwszym razem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować