Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i całe jajko. Margarynę, którą wyjęliśmy wcześniej z lodówki kroimy na kawałki nożem. Dodajemy do masy razem ze śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto.
2.Prostokątną formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika, drugą częścią ciasta wykładamy dno i boki formy. Rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto.
3.W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na rabarbar.
4.Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze