Ciasto z rabarbarem

4.98 (192 ocen)

  • 45 min

Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajcie i obowiązkowo zróbcie to proste a jakże pyszne ciasto.Jest wilgotne puszyste i słodko-kwaśne, idealne!

  • 45 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżki majonezu
    50 g startej dowolnej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego
    szczypta soli,
    1 szklanka pokrojonego rabarbaru
    cukier puder do oprószenia-niekoniecznie
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy.
    Dodajemy żółtka oraz majonez, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
    Wsypujemy tartą czekoladę.
    Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm.
  • 2. Na koniec ciasto posypujemy pokrojonym rabarbarem pieczemy około 40 -45 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować