ciasto z musem borówkowym

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z musem mleczno- borówkowym na biszkoptowym spodzie i z delikatną śmietanką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    6 łyżek mąki,
    2 łyżki oleju,
    łyżka proszku do pieczenia,
    szczypta soli

    MUS:
    400 ml mleka
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 szklanki borówek
    35 g żelatyny

    ŚMIETANKA:
    200 g jogurtu
    opakowanie śnieżki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
    Białka wlewamy do miski i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie żółtka i olej. Do powstałej masy dodajemy, stopniowo mąke z proszkiem do pieczenia- mieszamy delikatnie łyżką.
    Ciasto pieczemy prze ok 20-25 minut w 160 stopniach.
  • 2. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę wraz z cukrem pudrem, dodajemy borówki, blendujemy. Odstawaimy do przestygnięcia.
  • 3. Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę" składniki ubijamy na sztywno.
  • 4. Na spód tortownicy kładziemy zimny biszkopt a na niego wylewamy lekko stężały mus mleczno - borówkowy. Ciasto wkładamy do lodówki by mus dobrze stężał. Na stężały mus, łyżką wykładamy śmietankę.

    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować