Ciasto z musem borówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Białka wlewamy do miski i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder, następnie żółtka i olej. Do powstałej masy dodajemy, stopniowo mąke z proszkiem do pieczenia- mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto pieczemy prze ok 20-25 minut w 160 stopniach.
2.W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę wraz z cukrem pudrem, dodajemy borówki, blendujemy. Odstawaimy do przestygnięcia.
3.Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę" składniki ubijamy na sztywno.
4.Na spód tortownicy kładziemy zimny biszkopt a na niego wylewamy lekko stężały mus mleczno - borówkowy. Ciasto wkładamy do lodówki by mus dobrze stężał. Na stężały mus, łyżką wykładamy śmietankę.
Komentarze