Ciasto z masą krówkową i herbatnikami

  • wyświetlono: 20354 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Ciasto bardzo dobre, bardzo proste i w sumie niedrogie. Idealne dla łasuchów lubiących wszystko co słodkie.

niezapominka
  • 30min

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka zimnej wody

Krem:
2 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
250g margaryny "Kasia"

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej np. Gostyn
2x 200g herbatnikow Petit-Beurre np. „Krakuski”

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z masą krówkową i herbatnikami

  • 1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier następnie żółtka i chwilę jeszcze ubijać (robimy to mikserem). Dodać resztę składników, wodę na końcu-wymieszać drewnianą kopystką. Piec w blaszce 35x25x7 około 40-45 min w temp. 160-170stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części, np. nitką.
  • 2. Krem: W większym garnku ubić jajka z cukrem ,następnie dodać mąkę i wymieszać.W drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po czym dodać pomału do ubitych jajek ( najlepiej robić to przy ściance garnka) aby jajka się nie ścięły,cały czas miksować na małych obrotach i wszystko zagotować. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu masę utrzeć z margaryną.
  • 3. Ułożenie warstw:

    1/2 biszkoptu;

    1/2 masy krówkowej;

    herbatniki ok. 25-30 szt.;

    1/3 masy budyniowej;

    herbatniki ok. 25-30 szt.;

    1/2 masy krówkowej;

    herbatniki ok. 25-30 szt.;

    1/3 masy budyniowej;

    1/2 biszkoptu;

    1/3 masy budyniowej;
  • 4. Po wierzchu posypać kakaem rozpuszczalnym.

Porady

Masa krówkowa, aby lepiej się rozprowadzała można włożyć całą puszkę na kilka minut do gorącej wody.

Herbatniki petit beurre, można zastąpić krakersami, wtedy ciasto będzie mniej słodkie.

Warto zwrócić uwagę, aby blacha była dość wysoka, przynajmniej te7 cm, ponieważ po ułożeniu wszystkich warstw blacha jest pełna :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieherbatniki petit beurrekrem budyniowywypieki ciastoMasa korówkowa

Komentarze

Podobne przepisy

śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Dodane przez: sammakko

Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą

Smaczny i ciekawy deser nie tylko...

image-1dueud0

Dodane przez: Agnieszka74

Ciasto bananowe

Idealne na leniwe popołudnie do...

Cycki murzynki

Dodane przez: 2milutka

Cycki murzynki

To ciasto gościło w moim domu od...

image-1x5waqi

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...

Bardzo delikatne ciasto, puszyste,...

image-0eiuk87

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ptasie mleczkoz brzoskwiniami

Moje dzieci uwielbiają takie ciasta...