• Ciasto z masą krówkową i herbatnikami

    Dodane przez: niezapominka

  • Ciasto bardzo dobre, bardzo proste i w sumie niedrogie. Idealne dla łasuchów lubiących wszystko co słodkie.

  • Składniki

    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki kakao
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka zimnej wody

    Krem:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 litr mleka
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny "Kasia"

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej np. Gostyn
    2x 200g herbatnikow Petit-Beurre np. „Krakuski”

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier następnie żółtka i chwilę jeszcze ubijać (robimy to mikserem). Dodać resztę składników, wodę na końcu-wymieszać drewnianą kopystką. Piec w blaszce 35x25x7 około 40-45 min w temp. 160-170stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części, np. nitką.

    2.

    Krem: W większym garnku ubić jajka z cukrem ,następnie dodać mąkę i wymieszać.W drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po czym dodać pomału do ubitych jajek ( najlepiej robić to przy ściance garnka) aby jajka się nie ścięły,cały czas miksować na małych obrotach i wszystko zagotować. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu masę utrzeć z margaryną.

    3.

    Ułożenie warstw: 1/2 biszkoptu; 1/2 masy krówkowej; herbatniki ok. 25-30 szt.; 1/3 masy budyniowej; herbatniki ok. 25-30 szt.; 1/2 masy krówkowej; herbatniki ok. 25-30 szt.; 1/3 masy budyniowej; 1/2 biszkoptu; 1/3 masy budyniowej;

    4.

    Po wierzchu posypać kakaem rozpuszczalnym.

  • Rady

    Masa krówkowa, aby lepiej się rozprowadzała można włożyć całą puszkę na kilka minut do gorącej wody.

    Herbatniki petit beurre, można zastąpić krakersami, wtedy ciasto będzie mniej słodkie.

    Warto zwrócić uwagę, aby blacha była dość wysoka, przynajmniej te7 cm, ponieważ po ułożeniu wszystkich warstw blacha jest pełna :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, herbatniki petit beurre, krem budyniowy, wypieki ciasto, Masa korówkowa
  • 2 komentarze

    • Gość
      2013-05-28T14:09:22+02:00 aa (gość) IP: 46.170.*.*
      przepyszne ciasto
    • Gość
      2014-02-09T23:16:11+01:00 Iv (gość) IP: 94.232.*.*
      Witam...ciasto bardzo dobre efektowne a przede wszystkim wysokie...
      takie jakie powinno być prawdziwe ciastko....:-)

Dodane przez: niezapominka

niezapominka 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-07T23:44:19+01:00

5191 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem