Ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

kuszące malinki!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto: 4 jaja, pół kostki miękkiego masła, 10 dag cukru, tabliczka gorzkiej czekolady Wedel, 15 dag mielonych orzechów laskowych (lub włoskich), 10 dag mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło do wysmarowania formy
    Nadzienie: 50 dag malin, mały kieliszek wódki (lub trochę soku malinowego), 250 ml śmietany kremówki, łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ukręcić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka. Roztopić czekoladę i wraz ze zmielonymi orzechami dodać do masy, wymieszać dobrze łyżką.
  • 2. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wraz z białkami połączyć delikatnie z masą żółtkową.
  • 3. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piec około 40 minut. Ostudzić.
  • 4. Maliny umyć, osączyć. 1/3 upieczonego ciasta (górę) ściąć i pokruszyć. Resztę ciasta skropić wódką i ułożyć na nim maliny.
  • 5. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Wyłożyć na maliny. Posypać pokruszonym ciastem. Posypać cukrem pudrem. Udekorować malinami.

Porady

Do nasączenia ciasta zamiast alkoholu doskonale nadaje się sok malinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować